Southwest China Institute of Architectural Design and Research Wins Tiantou Smartport Concept Design Competition

Project description

Western (Chengdu) Science City is perched in the heart of the Chengdu Tianfu New Area, designed as a world-class, forward-looking center of innovation in China. It is an ideal location for a business park given its excellent ecological conditions near the famous Xinglong Lake. Aedas and the Southwest China Architectural Design and Research Institute have jointly created a conceptual design plan for a smart hub in this prime location.

“We hope to make full use of the natural resources and favorable geographical position to create a place that exhibits the warmth and openness of Sichuan, attracting talent from near and far; through the seamless integration of green ecology and industrial park, creating a high-quality science and technology innovation space,” said Aedas Executive Director Yaochun Wen.

The project covers two plots to the north and south respectively. Inspired by the mountains and valleys of Chengdu, the design creates a multi-dimensional valley layout to echo its local natural surroundings. It arranges a high-rise office tower in the north, multi-story office buildings around a central public spine, and commercial spaces on the first floor and basement. The various functions operate independently but are interconnected through the central spine to promote communication and create an integrated “work-life” environment.

The design creates flexible spaces of varying scales among office towers and multi-story office clusters to meet the needs of start-ups as well as large corporations. The towers with different elevations are connected by a shared platform in the middle, providing privacy while providing opportunities for interaction. Single-family office towers close to the central spine are placed dispersed to avoid blocking and maximize landscape views. A garden-style environment and a lively workspace are cultivated through the design layout and green public space, imbuing a pleasant atmosphere around a functional and high-quality science and technology innovation space.

Vertical lines on the facade are designed to approximate the forest landscape of Chengdu, while similar vertical lines on the office towers reflect the silhouette of bamboo trees. The recessed office buildings have a form based on the image of water crashing over rocks.

The design emphasizes greening and the creation of public spaces. A spine bridge is made up of floating platforms, cultural and exhibition spaces as photo-taking locations. The lakeside sunken plaza with curved metal roofs provides a rich and spacious interactive public space for citizens. The central spine, together with the green roofs and the public terraces of the offices, form a multidimensional green landscape.

“Surrounded by natural elements, the mixed-use elements are designed to function independently in an interconnected space energized by greening. We hope to create a comfortable office space by integrating architecture and landscape resources. The atmosphere of pleasant office is created to make Chengdu Tiantou smart port is an example of business parks — Yaochun Wen, Executive Director of Aedas.

Isabel M. Bourgeois